Er zijn verschillende soorten boormachines in de handel. Variërend van een lichte boormachine tot een zware boorhamer voor het grovere werk. Welke boormachine je moet gebruiken hangt af van de klus die je gaat doen en het soort muur waar je in gaat boren. Gebruik je een te zware of te lichte boormachine dan zal het resultaat niet zijn zoals je had gehoopt of verwacht.
Boren in een tussenmuur
Tussenmuren zijn niet dragende muren. Dit zijn doorgaans dunne wanden waar je zonder moeite een spijker in kunt slaan met een hamer. Wanneer je in zo’n soort muur een gaatje wilt boren, bijvoorbeeld om een foto of schilderij op te hangen dan gebruik je hiervoor een lichte boormachine. Zet de boor voorzichtig op de muur en laat de boormachine niet te veel toeren maken. Druk uitoefenen is meestal niet nodig. Schuif een plug in het boorgat en je kunt iets ophangen aan de muur.
Het zwaardere werk
Voor boren in een dragende muur is meestal wat meer kracht nodig. Hiervoor gebruik je een klopboormachine of beter nog een boorhamer. Deze heeft meer power en is dus beter in staat om door het harde beton heen te komen. Gebruik ook altijd een correcte boor die geschikt is voor het materiaal waar je in gaat boren. Ook hier geldt dat je meestal zelf niet al te veel kracht hoeft uit te oefenen om het gat te boren. Laat de boormachine zijn werk doen, je hoeft het apparaat meestal alleen maar goed vast te houden.
Als je iemand hebt die je kan helpen dan kan hij of zij de stofzuigerslang onder het boorgat houden om het boorsel direct weg te zuigen zodat je er ook geen rommel van hebt. Zorg ervoor dat zwaardere objecten zoals een grote fotolijst of schilderij goed worden bevestigd aan deugdelijke schroeven. Dit geldt ook voor verlichting die gemaakt is van zwaardere materialen.