Tot aan de jaren zeventig werden veel eengezinswoningen voorzien van een ondergrondse kelder. In die tijd waren huishoudens nog niet gezegend met een diepvriezer en werd de kelder gebruikt om levensmiddelen langer vers te houden. Nu is dat niet meer zo heel erg nodig. Een nadeel van een kelder kan zijn dat hij bij regen of hoge waterstand onderloopt en door de brandweer moet worden leeggepompt. Los daarvan zijn sommige kelders erg vochtig en daardoor gevoelig voor schimmel. Sommige mensen kiezen er daarom voor om de kelder te laten dichtmaken.
Een weloverwogen keuze
Natuurlijk is het niet zo simpel dat je de kelder kunt leegruimen en vervolgens zonder meer volstorten met cement. In de kelder zitten vaak leidingen voor het water en die moeten natuurlijk wel bereikbaar blijven. Daarnaast is de watermeter in veel huishoudens in de kelder bevestigd omdat dit het laagste punt van de woning is. Deze moet dan vanzelfsprekend worden verplaatst voordat er met het dichtstorten van de kelder kan worden begonnen. Je kunt deze klus zelf doen maar het is als je niet genoeg kennis van zaken hebt beter om dit aan een professionele aannemer uit te besteden.
De voor- en nadelen van dichtstorten van de kelder
Het voordeel van het laten dichtstorten van je kelder is natuurlijk dat je geen wateroverlast meer hebt. Als dit een regelmatig terugkerend probleem is in je woning dan kan dit een goede reden zijn om voor deze oplossing te kiezen. Een nadeel is dat je na deze aanpassing minder ruimte in je voormalige kelder hebt. Daarnaast mis je het ondergrondse gedeelte waar je levensmiddelen langer kunt bewaren dankzij de lagere temperatuur. Het is in ieder geval aan te raden om een deskundige vooraf te laten beoordelen of het dichtstorten van de kelder mogelijk en wenselijk in jouw woning.