Asbest werd tot enkele decennia geleden op grote schaal gebruikt omdat het een materiaal was dat veel voordelen leek te hebben. Het is isolerend, brandwerend en bovendien zeer slijtvast en goedkoop. Het ei van Columbus leek te zijn uitgevonden. Helaas had het gebruik van asbest een keerzijde die verstrekkende gevolgen had. De vezels waaruit asbest is opgebouwd bleken zeer kankerverwekkend te zijn. Toen dit eind jaren 70 bekend werd, werd het gebruik van asbest ijlings gestaakt. Asbestkanker is een aandoening die in vrijwel alle gevallen ongeneeslijk is.
Asbest in je woning, wat nu?
Als er in je woning asbest is gebruikt dan is dat op zich geen ramp. Het punt is dat als asbest ‘met rust gelaten wordt’ het geen gezondheidsrisico’s oplevert. Zolang het asbest kan blijven zitten is er dus niet zo veel aan de hand. Het is wel belangrijk dat je weet dat er asbest in de woning aanwezig is. Als er bouw- of verbouwingswerkzaamheden moeten worden uitgevoerd waarbij mogelijk asbest vrij kan komen dan moeten hiervoor speciale veiligheidsmaatregelen worden genomen. Zolang dit niet aan de orde is kan het asbest in principe gewoon blijven zitten.
Hoe wordt asbest verwijderd?
Als asbest verwijderd moet worden, bij voorbeeld bij de sloop van oudere woningen waarin het is gebruikt, dan treedt een speciaal protocol in werking. Voor de verwijdering van asbest moet vooraf toestemming worden gevraagd en de mensen die deze klus moeten doen dragen speciale beschermende kleding. Omdat asbest zijn schadelijke werking lang kan vasthouden is het belangrijk om kleding en voertuigen die gebruikt zijn grondig af te spoelen of te spuiten alvorens zij het gebied waar de asbest wordt verwijderd verlaten. Zo wordt verspreiding voorkomen. Als er brand uitbreekt in een gebouw waarbij mogelijk asbest vrij kan komen worden daarom ook altijd metingen gedaan door de brandweer.